menu

NIEUWS

Concert natuurhoorn en fortepiano in Bad Krozingen

BadKrozingen1.JPG

In Bad Krozingen vlakbij Freiburg is er een bijzondere fortepiano collectie die bij meneer Fritz Neumeyer is gezameld. Meneer Neumeyer was de klavecimbelist, pianist, musicologist en composer in Duitsland. Op 12 maart 2011 speelde het Zierer Ensemble in het museum op een instrument uit de Neumeyer collectie en hebben de we werkplaats van Christofer Kern bezocht om een nieuwe kopie uit te proberen.

Hij was de professor bij de conservatorium van Berlijn geweest. Op 1926 heeft hij de Saarbrücker Vereinigung für Alte Musik. Vanaf 1946 tot 1968 was hij de professor van de historische klavier bij Freiburgse conservatorium. 
ChristoferKern1.JPGWat interessant is dat hij sinds 1956 de member van de Cappella Coloniensis was. Die was de eerste orkestra die met de historische instrumenten speelt. Dit orkestra werkten met de bekkende dirigenten zoals Ferdinand Leitner, William Christie, John Eliot Gardiner, Joshua Rifkin, en sinds 1997, meer vaak met Bruno Weil. Fritz had zeer interest in de historische klavieren lang voor dat die meer populair worden. De instrumenten zijn in de kasteel die in 1579 gebouwd en meer dan 50 klavecimbel, clavichord, fortepiano van 1600 tot 1860 zijn gezameld. Ik heb twee originele fortepiano’s konden bespelen. die zijn Johann Andreas Stein (5 octaven, 1790) en Michael Rosenberger (6 octaven, ca.1810). De conditie met beide vleugels waren fantastisch. Christofer Kern
Het programma was Sonate voor hoorn en piano van L.v.Beethoven, F.Ries en N.v. Kurfft. Ik speel een solo van Haydn, Andante en Variaties. Het was moeilijk om twee verschillende fortepianos in een concert te spelen want de touchier is anders. Bovendien is de breed van een octaaf anders tussen de twee. Maar de klink van de instrumenten is ontzettend mooi! Het was luxe omgeving.

Ik heb na het concert de werkplaats van meneer Christof Kern bezocht. Hij is de fortepiano bouwer vlakbij Bad Krozingen. Ik heb op de replica van A.Walter gespeeld. Hij heeft stabiele en krachtige tonen. Ik dacht dat hij heel goed kan passen in een concert zaal.

ChristoferKern2.JPG


Copyright Mayumi Eguro