NIEUWS

Tournee door Japan met Zierer Ensemble

Tournee Japan Zierer Ensemble Oktober 2008
Komende maand speelt het Zierer Ensemble een aantal concerten in Japan. Het Zierer Ensemble bestaat uit fortepianiste Mayumi Eguro en natuurhoornist Hylke Rozema. Concerten worden gegeven in Tatebayashi (15 okt.), Gyoda (16 okt.) en Tokorozawa (17 okt.).

Het programma bestaat uit:

D.Fr.Kuhlau: Andante und Polacca für Horn und Klavier in f-mollW.A. Mozart: Rondo a-moll K.511
F.Danzi: Hornsonate Es-dur Op.28

pauze

J.F.Gallay: Caprices fur Horn solo Op.32
L.van Beethoven: Klaviersonate d-moll Op.31-2 Tempest
L.van Beethoven: Sonate für KLavier und Horn F-dur Op.17

Dit programma is 26 september 2008 uitgevoerd in de Keyserkerk in Middenbeemster. Zie hieronder door Eugène BESANÇON van het Noordhollands Dagblad positief beschreven. Hieronder de recensie, door  EUGÈNE BESANÇON (NHD.), van deze geslaagde première

 Middenbeemster 26 sept. '08.

Rijke klankkleur van Natuurhoorn

Concert door Mayumi Eguro (fortepiano) en Hylke Rozema (natuurhoorn).

Aan het begin van de negentiende eeuw werd de hoorn van kleppen en ventielen voorzien. Het speelgemak werd daardoor aanzienlijk vereenvoudigd. Zonder omwegen konden alle tonen binnen een octaaf worden geproduceerd.

Toch zijn er bespelers die nog graag teruggrijpen naar de natuurhoorn, het instrument van voor die ontwikkeling. Niet alleen om de oorspronkelijke muziek voor dat instrument tot klinken te brengen, maar vooral ook vanwege zijn rijkere en gevarieerder klankkleur. Het vraagt wel een gedegen studie. Vereist wordt een uiterst subtiele techniek waarbij de tonen worden gevormd door de hand binnen het uiteinde van de buis. Daarnaast vraagt het voor iedere toonsoort een aparte buisverlenging die even subtiel moet worden aangeschoven.

Hylke Rozema, getogen in de Beemster, specialiseerde zich na het conservatorium in de barokmuziek en mag zich Master of Arts op de natuurhoorn noemen. Zondag gaf hij in de Keyserkerk in Middenbeemster een concert waarbij hij een kopie van een Parijse natuurhoorn uit 1820 bespeelde.

Hij werd daarbij bijgestaan door de Japanse pianiste Mayumi Eguro, Ook zij bespeelde een voor moderne begrippen afwijkend instrument. Gebruik maakte zij van een originele fortepiano uit 1805. Een kleine vleugel met een beperkte klavieromvang, een eenvoudig aanslagmechanisme en twee even technisch eenvoudige pedalen die door de knieën moeten worden bediend. Een ragfijn instrument met in de verschillende toonlagen eigen klankkleuren die vooral in de hogere regionen verwantschap laten zien met het klavecimbel. De specifieke geaardheid van de instrumenten- kwamen het best tot uiting in solostukken.

Een ruime demonstratie van de mogelijkheden van de natuurhoorn werd gegeven in twee 'Caprices' van Jacques Francois Gallay, die de componist in 1837 voor het instrument schreef. Eguro bracht de bekendere "Tempest-sonate' van Beethoven waardoor een vergelijking met eigentijdse opvattingen goed kon worden gemaakt. Waar de twee instrumenten werden samengebracht, moest men wennen aan het verschil in toonkracht. Het contrast tussen de ronde en volle blaastonen en de transparante klank van de piano maakte het samenspel niettemin inzichtelijk. Dat was ook te danken aan de uiterst goed op elkaar ingespeelde muzikanten.

EUGÈNE BESANÇON

 

 

Copyright Mayumi Eguro